E-transferantalya

De toekomst van de kuubskisten

De kuubskisten in haar huidige vorm bestaan al enige tijd, het is een goed ontwerp wat aan een pallet doet denken. Er is een doos bovenop een pallet gemaakt die lucht doorlaat en bovenop open is. Geen ingewikkeld maar wel een duidelijk en goed werkend ontwerp. Het huidige ontwerp van de kuubskisten bestaat echter al enige tijd en net als zoveel zaken tegenwoordig is er ruimte voor innovatie. Wanneer landbouwproducten rechtstreeks van het land opgeslagen worden om te drogen wil je uiteraard dat dit proces zo snel mogelijk verloopt. Wanneer het drogen van de producten te lang duurt is er kans dat de kwaliteit van het product minder wordt, ook is het voor de boer uiteraard winstgevender om het sneller te laten gebeuren. Genoeg reden om te kijken of er een mogelijkheid is om de kuubskisten te verbeteren.

Er zijn enkele onderzoeken geweest naar de mogelijkheden betreffende de verschillende innovaties op het gebied van het ontwerp van de kisten. De onderzoeken richten zich op een bepaald type kist met een golfplaat als bodem en een ontwerp waarbij twee buizen door de kist lopen met perforaties om op meerdere plaatsen lucht door te laten.

Alternatief één: De golfplaat als bodem

Door op de bodem van de kuubskisten een golfplaat met luchtgaten te monteren in plaats van een standaard bodem wordt er een nieuwe manier van ventileren toegepast die ervoor zorgt dat de producten sneller droog worden. Uit de onderzoeken blijkt dat deze manier van ontwerpen inderdaad duidelijke verbeteringen oplevert bij het sneldrogen van de producten, zo worden de producten in deze kisten maar liefst drie tot vijf uur eerder droog. Ook op het gebied van energie wordt daardoor flink bespaard, dit zorgt ervoor dat dit vernieuwde modellen van de kuubskisten een flinke hoeveelheid tijd en geld kunnen besparen voor de boer.

Alternatief twee: de buizenkist

Bij dit ontwerp is in plaats van op de onderkant van de kist perforaties te maken ervoor gekozen om in het midden van de kist buizen te plaatsen met perforaties, op deze manier stroomt er van verschillende richtingen lucht op de producten in plaats van voornamelijk van onder en boven. Ook bij dit ontwerp zijn de resultaten opmerkelijk, de luchtverdeling is uitstekend en de gewassen zijn binnen een relatief korte tijd droog, wat op haar beurt er weer voor zorgt dat de kans op kwaliteitsverlies van de producten kleiner wordt.

De nieuwe kuubskisten

Beide oplossingen leveren innovaties op een belangrijk gebied van de kuubskisten, de droogtijd van de producten. Door de droogtijd van de producten kleiner te maken wordt gezorgd voor de kwaliteit van de producten en daarmee wordt ook voor de mensen gezorgd, en dit moet tenslotte altijd prioriteit nummer één zijn op het gebied van landbouwproducten.